Jumaat, 7 Oktober 2011

Ceritera - Penebang Pokok dan Kapak Tumpul

Penebang Pokok dan Kapak Tumpul

      Al-Kisah pada masa zaman dulu ada seorang penebang kayu menerima pelawaan daripada seorang majikan untuk memotong pokok di hutannya. Kerana gaji dan kerja yang dijanjikan sangat lumayan, penebang pokok itu bertekad untuk bekerja sebaik mungkin demi membalas budi dan kepercayaan yang diberikan kepadanya. Ketika mula bekerja majikannya memberikan sebilah kapak dan menunjukkan kawasan kerja yang perlu dilakukan dalam masa yang ditentukan.
      Hari pertama bekerja dia berjaya menumbang lapan batang pokok. Pada petangnya, selepas mendengar hasil kerjanya yang sangat baik, majikan itu memberikan pujian kepadanya. Pada keesokan harinya penebang itu bekerja lebih keras tetapi kali ini dia hanya berjaya menumbangkan tujuh batang pokok. Hari ketiga pula, dia bekerja lebih keras lagi namun hasilnya tetap tidak memuaskan, bahkan mengecewakan. Semakin hari, semakin sedikit pokok yang ditebangnya.
      Dia menghadap majikannya sambil menundukkan kepalanya lalu meminta maaf atas hasil kerja yang kurang memberangsangkan itu. Dia mengeluh kerana tidak mengetahui apa yang terjadi. Majikan itu bertanya kepadanya , " bilakah masanya kamu mengasah kapak kamu? ". Dia pun menjawab, " saya sibuk dan tiada masa untuk mengasahnya ". Lalu, majikannya berkata lagi, " nah, di sinilah masalahnya. Ingat dengan kapak baru yang tajam, kamu berjaya menebang pokok dengan hasil yang luar biasa. Namun, hari-hari berikutnya dengan tenaga yang sama, menggunakan kapak yang sama tetapi tidak diasah, kamu tahu sedndiri. Hasilnya semakin menurun."
     " Sekarang pergilah asah kapakmu dan segera kembali bekerja!" perintah majikannya.

Nilai murni : Jangan sibuk mencari kelemahan dan kesilapan orang lain, tetapi sibuklah mencari kesilapan sendiri dengan bermuhasabah dan bermujahadah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan