Khamis, 8 Disember 2011

Pantun Melayu Puisi Lama

Assalamua'laikum...
Lamanya tak berblog.... Sibuk dan menyibuk... Selamat bercuti kepada yang bercuti cam kita.. cikgu-cikgi.... Kenduri kahwin pun banyak.. Jadi, pantun banyak digunakan dalam waktu kenduri kahwin ni.. Tetapi adat ni dah mula dilupakan orang... Ntah lah.....
Jadi, kita sambung sikit bab pantun...

Pantun adalah salah satu bentuk puisi lisan Melayu dan cabang kesusteraan Melayu yang paling tua. Pantun dikatakan mula dicipta oleh orang Melayu untuk menyampaikan mesej perasaan hati seperti contoh merasa sedih kerana duduk berdagang di perantauan, mengenangkan untung nasib yang malang dan bersuka ria.

Rangkap-rangkap pantun yang ringkas dan mudah, mungkin sudah berligar-ligar dalam bentuk kias-ibarat, usik-mengusik, uji-menguji di kalangan masyarakat pra-moden, pra-tulisan, sama seperti perumpamaan, bidalan dan rumus-rumus bahasa bersirat yang lain.

Perkembangan bentuk pantun ini tentunya selari pula dengan perkembangan tema dan fungsi pantun, sehingga akhirnya pantun membentuk satu khazanah puisi lisan yang amat besar jumlahnya. Namun tanpa kajian filologi serta bukti-bukti yang kukuh, kita masih tidak dapat berbicara dengan pasti tentang pensejarahannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan